Σελίδες

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ


Α. Ποιοι είμαστε
Ως μέλη και φίλοι του συνεταιρισμού Συν+πραξις Μεσογαίας, έχουμε στόχο, τη συνεργασία όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες για την διάχυση του συνεργατικού πνεύματος, προκειμένου «να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας». Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνουμε χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι κάθε Σάββατο 11:00 – 17:00, στον εξωτερικό χώρο του παντοπωλείου.

Β. Γιατί χαριστικό παζάρι
Τριγύρω υπάρχει, ακόμα και σήμερα μια κοινωνία υπερκατανάλωσης και μια καθημερινότητα που παράγει, καταναλώνει, πετάει, μολύνει, πλήττει και γίνεται όλο και πιο μονότονη και ομοιόμορφη. Την ώρα που η σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπερεκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, είναι τα αποτελέσματα της θυσίας μας, στο βωμό της εξυπηρέτησης των “αναγκών” μας, η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, χτυπάει “κόκκινο”.
Το χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι που θέλουμε να οργανώσουμε, είναι μια κριτική στην κατανάλωση, να μας βάλει όλους στην σκέψη για τα πόσα πράγματα χρειαζόμαστε και μας είναι απαραίτητα, στα πλαίσια μιας οικονομίας που δεν θα παράγει ανάγκες για να κερδίσουν κάποιοι ανεξάρτητα από το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Μιας οικονομίας όπου θα δίνει αξία στις πρακτικές του δώρου, του μοιράσματος, της ανταλλαγής, της κοινωνικότητας. Μιας οικονομίας που δεν θα βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης. Μιας οικονομίας που θα στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Γ. Ποιες είναι οι αρχές μας
Ένας καινούργιος κόσμος έχει προβάλει μέσα από την κρίση και έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια προς την παραγωγή και διαμοιρασμό με βάση την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑ.Λ.Ο.). Απέναντι στο αδιέξοδο χρηματο-κεντρικό σύστημα αντιπαραθέτει ένα νέο ανθρωποκεντρικό σύστημα αξιών που προτάσσει:
 • την συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό,
 • τον διαμοιρασμό και την αμοιβαιότητα, αντί του αποκλεισμού,
 • την διάθεση των ικανοτήτων για το κοινό όφελος αντί για τον ατομισμό,
 • την αλληλεγγύη αντί της αδιαφορίας και του απομονωτισμού,
 • την ενεργό συμμετοχή σε συλλογικές αποφάσεις αντί για την αποδοχή ενός μέλλοντος που φτιάχνουν άλλοι για εμάς,
 • την οικολογική αξία, την επαναχρησιμοποίηση και την αειφορία αντί για την υπερεκμετάλλευση και την εξάντληση των φυσικών πόρων,
 • την αυτοδιαχείριση, την αυτονομία και την αυτάρκεια.
 • το δίκαιο εμπόριο χωρίς μεσάζοντες και την αλληλέγγυα αγορά.
 • την υπεράσπιση των κοινών απέναντι στις περιφράξεις και την ανάδειξή τους ως βάση μιας ανάπτυξης του ανθρώπου, της φύσης και της οικονομίας.
Αυτές οι αρχές, όπως και άλλες που θα αναδειχθούν μέσα από την πρακτική της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας μελλοντικά, είναι ίσως πιο σημαντικές από τους ίδιους τους πόρους που καλούμαστε να παράγουμε και να διαχειριστούμε από κοινού. Με αυτή την έννοια, η ΚΑ.Λ.Ο. δεν είναι μόνο κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ μας. Είναι και ένα νέο ήθος και μια δυναμική που πηγάζει μέσα από τη δική μας ενεργή συμμετοχή στην οικονομία, με την πρόθεση να μετασχηματίσει και ολόκληρη την κοινωνία.

Δ. Ποιοι είναι οι στόχοι μας
Οι στόχοι που βάζουμε για το χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι είναι:
 • Να αναζητήσουμε το μέτρο στην κατανάλωση.
 • Να αξιοποιήσουμε, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, πράγματα (ρούχα εποχής, παπούτσια, βιβλία, τσάντες, cd-dvd, μικροαντικείμενα διάφορα) που έχουν μείνει ξεχασμένα σε αχρησία.
 • Να δώσουμε νέα αξία σε αντικείμενα, αλλάζοντας τη χρήση τους.
 • Να συμβάλλουμε στη μείωση των απορριμμάτων, αξιοποιώντας αντικείμενα που πιθανόν να κατέληγαν στα σκουπίδια.
 • Να προωθήσουμε την συνεργασία και όχι την φιλανθρωπία.
 • Να παράγουμε κοινωνικό όφελος και όχι οικονομικό κέρδος.
 • Να δημιουργήσουμε δίκτυα ανταλλαγής δράσεων, να μοιραστούμε γνώσεις, και εμπειρίες.
 • Να επεκτείνουμε ενδεχομένως την δραστηριότητα στην ανταλλαγή και την προσφορά χρόνου, ιδεών και πρακτικών που ίσως καταφέρουν να μας κάνουν να δώσουμε και να πάρουμε στα πλαίσια της μη διαμεσολάβησης και εμπορευματοποίησης. (π.χ. ανταλλάσσω μαθήματα αγγλικών με babysitting, καθάρισμα σπιτιού με κούρεμα, κλπ. Κλπ.).
 • Να συμβάλλουμε στη διάδοση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως μίας επιλογής υπαρκτής για το σύνολο της οικονομίας.
Η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση, μας παρέχει το πλεονέκτημα εναλλακτικών λύσεων και τη δυνατότητα της κοινωνικοποίησης, στα πλαίσια της εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Ε. Τι κάνουμε
 • Βρίσκουμε πράγματα, που θα θέλαμε να τα χαρίσουμε σε ένα φίλο μας (ρούχα εποχής, παπούτσια, βιβλία, τσάντες, cd-dvd, μικροαντικείμενα διάφορα), δεν μας χρειάζονται και είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από άλλους.
 • Καλύπτουμε κάποιες από τις ανάγκες μας, με πράγματα που θα βρούμε στον χώρο του παζαριού.
 • Συμμετέχουμε δημιουργικά στην υλοποίηση και την οργάνωση του χαριστικού – ανταλλακτικού παζαριού.

ΣΤ. Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει
Στο χώρο του παντοπωλείου του Συν+πραξις, λεωφ. Πόρτο Ράφτη δίπλα στο Everest, μπορεί να έρθει όποιος θέλει και έχει τη διάθεση να δώσει ή να πάρει, κάθε Σάββατο 11:00 – 17:00.

Αν λοιπόν συμφωνείτε με την ιδέα του διαμοιρασμού και της επανάχρησης, μοιραστείτε την δραστηριότητα του παζαριού και της αλληλεγγύης με τους ανθρώπους που γνωρίζετε.

πλαστές ανάγκεςπλαστοί άνθρωποι

ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ότι δεν χρειαζόμαστε πια.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ κάτι χρήσιμο.
ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΣ τη διάθεσή μας.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ότι έχει ήδη παραχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου