Σελίδες

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Σχετικά με τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για τον αιγιαλό και τις παραλίες


Στις 17 Απριλίου 2014, το Υπουργείο Οικονομικών (!!!) ανέβασε στο διαδίκτυο, για δημόσια διαβούλευση, ένα σχέδιο νόμου (σ/ν) σχετικά με τον αιγιαλό και τις παραλίες, που μπορεί κανείς να το βρει εδώ. Ο νέος αυτός νόμος θα αντικαταστήσει τον ν. 2971/2001, τον οποίο θεωρούν γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό για τα σχέδιά τους.


Από την ημέρα που αναρτήθηκε, μέχρι που τελείωσε η δημόσια διαβούλευση στις 13 Μαΐου, πολλοί ήταν αυτοί, είτε ιδιώτες, είτε περιβαλλοντικές οργανώσεις και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, ακόμα και βουλευτές της κυβέρνησης έβγαιναν και έλεγαν ότι δεν το ψηφίζουν. Υπό το βάρος όλων αυτών των αποδοκιμασιών, η κυβέρνηση σταμάτησε προσωρινά την διαδικασία για την έγκριση του σ/ν, με το πρόσχημα των επερχόμενων εκλογών.

Κατά την διάρκεια όμως της προεκλογικής περιόδου, όχι τυχαία, έγινε γνωστό, μετά από ερώτηση ευρωβουλευτή προς τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε., ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μαζί με άλλα που “τακτοποιούν” τα δάση κλπ. Από τη μεριά του το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση, μάλλον προς τους ανησυχούντες κυβερνητικούς βουλευτές, όπου προσπαθεί να πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως λέει το σ/ν μέσα.

Θέλοντας να φωτίσουμε κάθε πτυχή του προωθούμενου σ/ν και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώσαμε στις 7 Ιουνίου, στο Πόρτο Ράφτη ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα του νομοσχεδίου που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και μίλησαν κατά σειρά: ο Δημήτρης Κλούρας, δικηγόρος Αθηνών και πρόεδρος της "Ενότητας Σαρωνικού", ο Τάσος Ταστάνης, αρχιτέκτονας και μέλος της “Επιτροπής Αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού” και μέλος του “Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού” και ο Θάνος Βλαστός, πολεοδόμος - συγκοινωνιολόγος και καθηγητής στο Ε.Μ.Π.

Πέρα όμως από την εκδήλωση, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να παρουσιαστούν γραπτά στοιχεία για την υπόθεση αυτή, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την μελετήσει με ηρεμία, αλλά και να μπορέσει να εκφράσει μια επώνυμη και νηφάλια άποψη.

Συγκεντρώσαμε εδώ, τα βασικότερα στοιχεία, ξεκινώντας από την εισαγωγή στο σ/ν, που είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, συνεχίζουμε με την ερμηνεία του σ/ν που δίνουν έγκριτοι νομικοί, την απάντηση του υπουργείου στα σχόλια που υπήρχαν στη διαβούλευση, την επιστολή του διευθυντή της WWF Ισπανίας Χουάν Κάρλος δελ Όλμο, τη θέση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για το προωθούμενο σ/ν, στη συνέχεια αναφορά στην ιδιαίτερη περίπτωση του Πόρτο Ράφτη, το Δελτίο Τύπου από την εκδήλωση ενημέρωσης που έγινε στις 7 Ιουνίου και video από αυτή την εκδήλωση και τελειώνουμε με επώνυμα σχόλια συμπολιτών μας.

Περιμένουμε και τα δικά σας επώνυμα, μη υβριστικά σχόλια για να τα δημοσιεύσουμε και να αποτελέσει αυτή εδώ η γωνιά ένα βήμα γόνιμης ανταλλαγής απόψεων.


Παρακάτω στα περιεχόμενα, πατώντας πάνω στο κάθε θέμα, μπορείτε να μεταβείτε στο αντίστοιχο μέρος όπου αναπτύσσεται.Περιεχόμενα


·       Τι ακριβώς συμβαίνει; Ενημερώσου της Παρέμβασης για την υπεράσπιση των παραλιών
·       Η περίπτωση του Πόρτο Ράφτη της Παρέμβασης για την υπεράσπιση των παραλιών

·       Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης της7ηςΙουνίου της Παρέμβασης για την υπεράσπιση των παραλιών

 

·       Τελικά.... του Σίμου Δημητριάδη

·       Το κουβαδάκι σου και σ'άλλη ...paralia  του Χαράλαμπου Ζαφειρίου 

Το σκίτσο είναι του Θωμά Γέροντα
  
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου